Jabuka – voće koje se najduže može održati svježim. Rajsko voće, bogato kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom sadrži C, E i B vitamine – sprječavaju umor i dekoncentraciju

, te pozitivne učinke ima i na probavni sustav – pospješuje rad bubrega i jetre, a zbog kalija utječe na mršavljenje velikog udjela – stvara punoću i sitost te zadovoljava želju za slatkim. Sprječava i karijes. Jedeći jabuku uništavamo 90% bakterija u zubima, a preporučuje se jesti pola sata prije ili nekoliko sati poslije jela.

Najčešće se jede sirova, a osim uz cimet mogu se izrađivati marmelade, može se peći, sušiti, poznat je i jabučni ocat, tople torte s jabukama i voćni čips.

Drvo jabuke pripada drveću od 5 do 12 m visine koji može biti dekoracija svakom vrtu – zahtjeva zemlju bogatu vodom i navodnjavanje, te ga treba saditi na osunčanom području, kako bi plodovi što brže dozrjeli. Plodovi uz zadovoljavajuću pažnju, dozrijeti će od srpnja do listopada, kada ćete uživati u Vašem voću.

 

Read magazines online free
na vrh članka